28 de February / 2017

El riu Xúquer naix al Cerro de San Felipe (Monts Universals), a la província de Conca, a una altitud de 1.700 metres i a poca distància del naixement d’altres rius com el Tajo o el Túria. Té una longitud aproximada de 500 km i la seua conca té una extensió de 21.578 km2. Les ciutats més importants per les que passa són: Conca, Alzira, Sueca i Cullera.

En el seu curs alt travessa paratges muntanyosos, després creua l’altiplà de la Meseta i finalment s’enfonsa en aquella planura per un llarg congost que després s’obri pas a través de muntanyes d’aproximadament un quilòmetre d’altura: per l’esquerra la Serra Martés (1.086 m), la Serra de l’Ave (950 m) i la Serra del Cavalló (827 m); i per la dreta el Massís del Caroig (1.126 m) i la Mola de Cortes (1.107 m).

A Cofrents rep les aigües del Cabriol —el seu afluent més cabalós— i, un poc més avall, en el mateix pantà de Tous, les del riu Escalona —poc cabalós, però molt perillós per les seues violentes riuades.

A l’entrada de la Ribera s’acaba el congost i el riu entra en una vall entre muntanyes d’altura més moderada, que poc després van separant-se del riu, i a partir de la confluència amb els rius Sellent i l’Albaida comença la planura al·luvial.

En aquest últim tram —el curs baix—, on a penes rep aigües dels rius Verd i Magre i d’alguns barrancs, el riu Xúquer té molt poca pendent i forma grans meandres que arriben a doblar la distància que hi ha en línia recta des de Tous fins el mar.