El sistema hidràulic d’Algemesí

El sistema hidràulic d’Algemesí

La Séquia Reial del Xúquer ja arribava en el s. XIII fins al terme d’Algemesí, tot i que es tractava en realitat de la continuació d’aquesta i no d’un braç més com en l’actualitat. Així, les terres del marge esquerre del riu Magre no pogueren ser regades per la Séquia Reial del Xúquer fins a la construcció del Cano de Guadassuar en el s. XV.

L’expansió del Reg

L’expansió del Reg

La prolongació de la Séquia Reial del Xúquer promoguda pel duc d’Íxer va possibilitar l’expansió del reg al terme d’Algemesí cap a zones que no s’havien regat mai. Aquest projecte es basava en un privilegi del rei Martí l’Humà de 1404 en què es concedia l’allargament de la séquia fins a Albal i Catarroja.

Séquia del Rei i Séquia Reial

Séquia del Rei i Séquia Reial

La Séquia Reial d’Algemesí rega el 60 % del total del terme. Per la seua banda, la Séquia del Rei —que és el canal principal de la Séquia Reial del Xúquer al seu pas per Algemesí— rega també part del terme mitjançant diferents feses.

Séquies de la marjal

Séquies de la marjal

El que coneguem com séquies del marjal les formen les escorrenties de les séquies de l’horta. Algunes comencen en ullals i naixements d’aigua, com ara la séquia Cardenal; però les séquies més importants són: la Séquia Mare, la Séquia Vella, la Séquia Nova i la Séquia del Barranc o barranc dels Algadins.

Organitzaciò dels regs de l’horta

Organitzaciò dels regs de l’horta

Diferenciem dos sistemes de reg: el reg a tanda, quan es divideix cada sector en tandes corresponents als dies de la setmana, i el reg a torn, quan tots els braçals comencen i finalitzen el mateix dia.

Molins d’Algemesí

Molins d’Algemesí

Tot i que la majoria van ser derroits, hui en dia encara conservem part dels diferents molins que han existit històricament a la nostra ciutat. Descobreix-los tots ací!

Publicacions

Embassament dels arrossars 2024

S’informa que, a partir del pròxim dia 2 de maig de 2024, es procedirà a la inundació de la zona arrossera del terme, tot això excepte contingències climatològiques adverses imprevistes que obligaren a modificar la data prevista. Els propietarais/conreadors de parcel·les de cultius diferents a l’arrossar situades al costat de la zona de marjal hauran …

Avís sobre repartos cobratoris

Es comunica que els repartos cobratoris de 2024 estaran a disposició dels qui vulguen verificar-los, en les oficines de l’entitat, fins al dia 14 de març.

Exposició pública de la llista de regants amb dret d’assistència a la Junta General

Es posa en coneixement dels regants interessats que durant el període del 21 d’octubre al 1 de novembre de 2023, tots dos inclosos i en horari d’oficines, estaran exposades al públic les llistes de regants amb dret a l’assistència a la Junta General Local Ordinària convocada per a celebrar-se el dilluns dia 4 de decembre …