El clima
Al ser una comarca que limita amb el mar tenim un clima mediterrani temperat, amb estius calorosos i hiverns suaus, on rarament qualla la neu. Les pluges són escasses —al voltant de 550 l/m2 a l’any— i d’una gran irregularitat (igual poden passar 6 mesos sense plutja com, de sobte, es presenta una tempesta i cau tota l’aigua d’eixe temps en un ruixat).
En estiu solen formar-se tempestes violentes i de curta durada, pel contrast de les altes temperatures i la proximitat al mar. Normalment ho fan des de ponent, sent més perilloses i sovint amb pedregades, sobretot quan entren per tramuntana.
Però les pluges més abundants es produeixen a la tardor i solen originar-les les anomenades gotes fredes, que provoquen fortes crescudes dels rius que inunden els camps i els pobles causant danys importants.
L’última crescuda més forta fou l’any 1982, quan es va formar una gota freda molt potent que va produïr pluges torrencials continuades a la conca del Xúquer, arribant a recollir en només dos dies 600 l/m2. Això va fer que el volum d’entrada d’aigües a la presa de Tous, procedents del riu Escalona i d’aigües amunt de la conca, fóra molt superior al que podia desguassar i que acabara sobrepassant-la i desfent-la, provocant una riuada tràgica en la qual moltes poblacions de la Ribera foren inundades.
Els vens dominants a la Ribera són dos: el ponent, que és sec, càlid a l’estiu i ocasionalment molt fort (amb registres al voltant dels 70-90 km/h); i el llevant, que és fresc, humit i més suau.
La vegetació
Aquest clima determina una vegetació de tipus mediterrani, adaptada a llargs períodes de sequera: margalló, romer, timó, pebrella, espart, coscoll, pi blanc, carrasques, llentiscle, oliveres…
Amb aquestes condiciones, els conreus agrícoles serien només conreus de secà (blat, civada, vinya, ametlers, garrofers… ) sinó fora perquè es reguen.